Bu yemeği, annemin dayısının hanımı yaparmış, Balkan kökenli bir tarif bu ve adı da patlıcan şnitzel değil tabi ki :) Ama, rahmetli Cavide Yenge'nin torunları, bundan "babaannemin kızartması" şeklinde bahsettikleri için daha az subjektif ve daha çok tanımlayıcı bir isimle kaydetmek istedim. Subjektif isim hakkımı Babam Bayıldı'da kullanmıştım zaten :)
Eski nesiller uğraştırıcı tarifler uygularlarmış, bizim akrabalar arasında hep konuşulur. Mesela dolmaların içi muhakkak kavrulur, doldurulunca biber sapı veya domates kapatılmaz, onun yerine annemin ninesi o açık kısmını çırpılmış yumurtaya batırıp, orayı hemen el çabukluğuyla yağda kızartıp ondan sonra pişirirmiş. Pişme süreci de ayrı bir alem, neredeyse sabahtan öğlene kadar uzanan, benim hiç görmediğim maltız denilen bir alette çok ağır ateşte devam eden bir süreç.
Bu tarifte kullanılan yumurta, Servet Nine'nin o hiç yiyemediğim dolmalarını hatırlatır bana.
Malzemeler
1 topan patlıcan
1 yumurta
2 yemek kaşığı un
sıvı yağ
Sos Malzemeleri
2 domates
1-2 diş sarımsak
tuz
sıvı yağ
Yapılışı
Patlıcan, sap ve alt kısımları bir miktar kesilip atılarak pijamalı soyulur. 1,5-2 cm kalınlığında dilimlenir. Her iki tarafı tuzlanır, önce una, sonra çırpılmış yumurtaya bulanıp kısık ateşte kızartılır. Bir patlıcandan 4 dilim çıktı ve beraberinde patates, biber vs. ile 4 porsiyon olarak düşünülebilir bence.
Tarifi veren kişinin dediğine göre; muhakkak sarımsaklı domates sosuyla servis yapılmalıymış, bu sos olmazsa olmazmış. Olabildiğince servis saatine yakın pişirilmesi tavsiye edilir. Piştiğinde içi ilik gibi yumuşacık oluyor. Erimiş kaşar peyniri gibi, nefis. Pişerken balık kızartılıyormuş gibi kokuyor; yerken balığa benzemese de, bildiğimiz patlıcan kızartmasına da pek benzemiyor. Değişik, güzel bir yemek.
Resimlerdeki domates sosu, iki kat malzemeyle yapıldı. (İftar öncesi psikolojisi)
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem