Kazandibi Tarifi

Tarifini buradan alıp başlamıştım kazandibiyi denemeye. İlk denemem moralimi bir hayli bozmuştu, ölçülerle oynayınca beğendiğimiz kıvama ve tada geldi.

Malzemeler ,
1,5 lt süt ,
1,25 - 1,33 su bardağı pirinç, 230 gr.,
1,5 su bardağı su,
1,75 su bardağı t,oz şeker, 335 gr.,
damla sakızı ,tercihe bağlı,

Yapılışı ,
Pirinç, önceki geceden ılık suda bekletilir, ertesi gün blender ile boza kıvamına gelmesi sağlanır. Kaynayan süte şeker ve pirinç sübyesi atılır, tekrar kaynayınca toz şeker serpilmiş alüminyum tepsiye dökülüp kısık ateşte yakılır. Yakma işlemi bitince, kazandibi tepsisi, içi su dolu başka bir tepsiye oturtulur ki; bu işlem, tatlının tepsiden daha kolay çıkmasını sağlayacaktır.
İlave Not: Daha sonra yaptığım seferlerde şunu farkettim ki; pirincin cinsine göre yoğunluğu değişiyor ve bazen pirinç miktarı az gelebiliyor. Bu durumda az miktarda (mesela 1 yemek kaşığı veya tatlı kaşığı belki) nişastayı çok az suda eritip eklemekte fayda var. Pirinç unlu bir muhallebinin kıvamı sıcakken nasılsa, soğuyunca da yaklaşık öyle oluyor, fazla katılaşmıyor. Nişastayla pişenler ise soğudukça biraz daha koyu kıvama geliyor.
Sübye hazırlamaya vakti olmayanlar için 2. yöntem:

Malzemeler ,
1,5 lt süt ,
1,5 çay fincanı toz şeker ,
1,5 çay fincanı süt ,nişasta + pirinç ununu eritmek için,
1,5 kahve fincanı pirinç unu ,
1,5 kahve fincanı nişasta ,

Yapılışı ,
Kaynayan süte şeker ve sütte eritilmiş nişasta-pirinç unu karışımı dökülür, kaynayınca toz şeker serpilmiş tepsiye alınıp yakılır.Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem
X