Ispanaklı Topalak Çorbası Tarifi

Malzemeler,
Köfte için,
2 su bardağı ince köftelik bulgur,
2 su bardağı sıcak su,
1 su bardağı un,
2 çay kaşığı tuz, kuru nane,
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek,
150-200 gr. ıspanak (yaklaşık 1 demet),

Çorbanın sosu için,
25-30 gr. bitkisel margarin,
Yarım yemek kaşığı domates salçası,
Yarım yemek kaşığı biber salçası,
8 su bardağı et ya da tavuk suyu,
1 çay kaşığı tuz, karabiber,

Hazırlanışı
Köftelik bulguru derin bir kaba koyup, üzerine sıcak suyu gezdirin ve bulgurun yumuşayıp kabarması için 10 dakika kadar bekleyin. Üzerine un, tuz ve kuru naneyi ilave edip iyice yoğurun. Elinizi sık sık suya batırarak macun kıvamına gelinceye ve malzemeler birbirine yapışıncaya kadar yoğurun. Hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınız arasında yuvarlayın ve bir tepside biriktirin. Diğer taraftan, ıspanağın kök kısımlarını kesip attıktan sonra yıkayıp ince ince doğrayın.
Çorbanın sosunu hazırlamak için; margarini orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşte eritin. Domates ve biber salçasını ilave edip et ya da tavuk suyunu aktararak karıştırın. Tuz ve karabiberi serpiştirip kaynayıncaya kadar bekleyin. Çorba kaynamaya başlayınca hazırladığınız köfteleri tencereye aktarın. Haşlanmış mercimeği ve doğranmış ıspanağı da tencereye ilave edip arada sırada karıştırarak 20 dakika kadar pişirin ve ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.
Afiyet Olsun Kaynak.hüsniye’nin mutfağından
X