Erikli Turta (Harika)

Bu tarifin bir hatırası oldu; Ahmet Cevdet'in yani henüz 3 yaşını doldurmayan yeğenimin "harika olmuş" dediği bir tarif bu :) Daha önce yaptığım bir tarifin az değişiği, o küçük kalıptaydı ve rengi bu kadar albenili değildi ama lezzet aynı.

Malzemeler
300 gr. un
175 gr. tereyağ
75 gr. toz şeker
1 yumurta (hafif çırpılmış)
bir çimdik tuz

200 gr. çekilmiş fındık
2 yumurta akı
4 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı su

10 adet kırmızı erik (adedi büyüklüğüne göre değişebilir)
3 kaşık toz şeker

Yapılışı
Soğuk küp doğranmış tereyağ, diğer malzemelerle hızlıca karıştırılıp hamur hazırlanır, büyük boy (32 cm) borcam tart kalıbına veya o büyüklükte bir tepsiye yayılır. Bu sefer kenarlarını yükseltmedim, sadece tabanına yaydım ve borcam kullandığım için tabanı önceden pişirdim; aksi takdirde çiğ kalabilirdi. 180 dereceli fırında biraz pembeleşene kadar pişirilir.

Fındıklar rondoda unufak olana dek çekilir, yumurta akları ve şekerle karıştırılır ve hamurun üstüne yayılır. İnce dilimlenmiş 6 erik tartın üstüne dizilir. 190 dereceli sıcak fırına atılıp yaklaşık 30 dakika pişirilir (eriklerin yumuşaklığından piştiği anlaşılıyor). Tart pişerken 4 erik robotta çekilip 3 kaşık şekerle pişmeye bırakılır. Kaynamaya başladıktan  6 dakika sonra altı söndürülüp fırından çıkan tartın üstüne fırçayla sürülür.
Afiyet Olsun Kaynak.Buzlu Badem
X